Правилата на карвинга


Почистете и измийте старателно плодовете и зеленчуците. Задължително ги подсушете, за да не се „подхлъзне“ ножа по тях и да се порежете. Не дълбайте много надълбоко – по малките разрези са по-лесни за коригиране в случай на грешка.
Желателно е плодовете и зеленчуците от един вид да са със сходна големина, за да има симетрия. Макар карвингът да предлага свобода на въображението, не бива да се пренебрегва етикетът - има образи и фигури, които не стоят добре в чинията, а други не са подходящи за съответния повод.

Инструменти за карвинг
Ако сте прохождащи в карвинга, не ви трябва прекалено голям набор от инструменти. Нужен ви е малък остър нож за декорация, чиято режеща част да е по-тънка от тази на стандартните ножове.
По-опитните кулинари използват още лъжички, за да издълбаят вътрешната част на плода, дървени шишчета, около които да увият спиралите от зеленчуци, и ножчета с различни размери, с които да творят разнообразни форми.
Желателно е остриетата да са от неръждаема стомана, иначе има опасност плодовете и зеленчуците да променят цвета си. Ножовете за карвинг трябва да са винаги остри.